Начин на приготвяне
Изсипете зелето в гевгир, за да се отцеди добре, след което го нарежете на тънки лентички.
Обелените и измити картофи нарежете на филийки, лука – на тънки кръгчета, а маслините – на пръстенчета.
Отделете ¼ от маслините за украса.
Намажете с мазнина по-дълбока тава, застелете дъното ѝ с пласт зеле и наредете върху него на пластове картофи, лук и отново кисело зеле, като всеки пласт ръсите с малко сол, черен пипер, кимион и маслини.
Последният пласт трябва да е от зеле, притиснете го леко, залейте с бульона и сметаната, украсете с отделените маслини и сложете ястието да се пече 90 мин. в предварително загрята умерена фурна.
Малко преди да стане готова запеканката, я наръсете с настъргания кашкавал, върнете я във фурната, за да се запече още малко, и я поднесете, докато е гореща.