Ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Печена риба със зеленчуци

Печена риба със зеленчуци

Печена риба със зеленчуци1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • морска риба - 700 г филе
  • моркови - 2 средни
  • целина - 1 глава около 200 г
  • гъби - 300 г пресни печурки
  • лук - 1 глава, кромид
  • магданоз - 3 - 4 с.л. пресен
  • сметана - 60 мл
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л. прясно изцеден
  • олио - 6 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок тиган загрейте 5 с.л. олио и изпържете в него за 2 мин. почистените и настъргани моркови и целина.

Добавете нарязания на ситно лук и оформените на тънки резенчета гъби и задушавайте 3-4 мин., като разбърквате от време на време.

Залейте сместа с 50 мл гореща вода и я оставете да се вари на тих огън 5-6 мин., след което я подправете с черен пипер и сол на вкус.

Измийте филето, подсушете го, разрежете го на 4 еднакви порции, залейте го с лимоновия сок и леко ги посолете.

С останалото олио намажете керамична форма за печене (може и тава, покрита с фолио), наредете в нея рибата, покрийте я със зеленчуковата смес и сложете ястието от риба да се пече 20 мин. в предварително сгорещена до 180 градуса фурна.

Разбъркайте сметаната с доматеното пюре, залейте рибата със зеленчуци и я печете още 10 мин., след което поръсете печената риба със сос със ситно нарязания магданоз и я сервирайте.

Вкусна печена риба със зеленчуци!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: