Начин на приготвяне
Картофът се обелва и нарязва на кубчета, тиквичките се нарязват на кубчета със същата големина като картофите. В тенджерка се загрява подсолена вода, пускаме картофа за 5 минути и добавяме тиквички.
Варим за 10 минути, да омекнат. Пробваме с вилица дали е готов - трябва да се мачка добре. Сипват се в гевгир и с лъжица се притискат отгоре да се отцеди водата.
Друг път оставях за 1 нощ, но този път след 1 час сипах в тензух и добре се изтискват да стане суха топка смес.
Смесваме майонеза, извара, сол на вкус, копър, зехтин, кисело мляко и скилидки чесън. Сипват се отцедените тиквички с картоф в каната на блендер, чопър или пасатор.
Пуска се на два, три пъти, за да се пасира сместа и овкусяваме с лимонов сок. Охлаждаме готовата разядка за кратко и я поднасяме.