Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Разядки»Разядка от тиквички с извара

Разядка от тиквички с извара

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Разядка от тиквички с извара
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"Толкова е свежа тази разядка, че е едно от най-честите мезета на трапезата"

Необходими продукти

  • тиквички - 2 бр. средни
  • картофи - 1 среден
  • извара - 4 с.л.
  • зехтин - 2 капачки
  • сол - на вкус
  • копър - 3 - 4 стръка
  • магданоз - 2 стръка
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • майонеза - 200 г
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л. гъсто
  • лимонов сок - 3 с.л. или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофът се обелва и нарязва на кубчета, тиквичките се нарязват на кубчета със същата големина като картофите. В тенджерка се загрява подсолена вода, пускаме картофа за 5 минути и добавяме тиквички.

Варим за 10 минути, да омекнат. Пробваме с вилица дали е готов - трябва да се мачка добре. Сипват се в гевгир и с лъжица се притискат отгоре да се отцеди водата.

Друг път оставях за 1 нощ, но този път след 1 час сипах в тензух и добре се изтискват да стане суха топка смес.

Смесваме майонеза, извара, сол на вкус, копър, зехтин, кисело мляко и скилидки чесън. Сипват се отцедените тиквички с картоф в каната на блендер, чопър или пасатор.

Пуска се на два, три пъти, за да се пасира сместа и овкусяваме с лимонов сок. Охлаждаме готовата разядка за кратко и я поднасяме.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: