Начин на приготвяне
В малка тенджерка или купа се поставя маслото да се разтопи на средна температура. Когато се разтопи, към него се добавят предварително обезкостените череши.
Поръсват се с седна супена лъжица захар и се оставят да къкрят около десет минути. След като пуснат сока, си се отстраняват от котлона и оставят да се охладят.
В друга дълбока купа се смесват сухите съставки - захар, брашно, бакпулвер и сода. След като се размесят, по средата се прави кладенче, в което се изливат зехтинът, яйцата и киселото мляко. Сместа се разбива с помощта на миксер до еднородно кексово тесто.
Тестото се прехвърля в подмазана и набрашнена тавичка, а отгоре се разпределят черешите, заедно със сока който са пуснали.
Този сладкиш с череши се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около един час. Готовността му се проверява с клечка. Забодена в него, тя трябва да излезе суха.
Рецептата е взаимствана от Кулинарна работилница.