Начин на приготвяне
В голям тиган сгорещете 2/3 от зехтина, изпържете в него нарязания на полукръгчета лук до златисто, добавете надробените чушки, кръгчетата патладжани, посолени и отцедени от горчивия сок, колелцата тиквички и ситно накълцания чесън и задушавайте всичко няколко минути, като бъркате непрекъснато.
Залейте задушените зеленчуци с бульона, прибавете нарязаните на филийки домати, подправете с дафиновия лист, черен пипер и сол и след като сместа кипне, я варете 5-6 мин., след което я свалете от котлона и я оставете да изстине.
Разбъркайте оцета с останалия зехтин, подправете го на вкус с черен пипер и сол, залейте с него мезето, украсете го с листенцата босилек, по желание добавете маслини и го сервирайте.