Начин на приготвяне
Рибите се почистват, измиват и разрязват по дължина. Махат им се главите и опашките.
Посоляват се със сол, прясно смлян черен пипер и кимион.
В купичка се смесват пресованите скилидки чесън, стритата горска мащерка, сока от 1/2 лимон и олиото. Сместа се разбърква до хомогенност. С нея обилно се намазват рибните филета и се оставят на хладно поне за час.
Така приготвената скумрия се пече върху добре загрята скара - първо с кожата надолу, а когато филетата се изпекат от едната страна, се обръщат и от другата. Изпечената скумрия се полива със сока от останалия половин лимон.
Поднесете печената риба с гарнитура по ваше желание. Много вкусна комбинация се получава с гриловани зеленчуци и чаша охладено бяло вино.
Добър апетит!