Начин на приготвяне
Пригответе плънка от сварените в малко вода и нарязани на малки кубчета морков и целина, изпържените в маслото наситнен лук и надребнени гъби, счуканите на едро фъстъци, накълцаните магданоз, копър и шунка, червения и черния пипер и солта.
Измийте добре агнешките ребра, отстранете от тях излишната мазнина и хрущялна тъкан, почистете ги с нож от ципите, за да може да отделите лесно месото.
След това старателно, където можете с пръсти, където е необходимо с остър нож, отделете месестата част от ребрата, като прецизно срежете месото до основната кост, като внимавате да не нарушите целостта му, като накрая изрежете останалите в края на пласта костици и хрущяли.
Трябва да получите пласт агнешко месо, прикрепен към гръбнака, и стърчащи оголени ребра.
Счукайте чесъна, добавете солта, черния пипер, розмарина, мащерката и зехтина, разбъркайте и натрийте с ароматната смес външната част на агнешкото, след което го обърнете върху оголените ребра, така че пласта месо да е върху тях.
Насипете плънката върху горната 1/3 от месния пласт и го навийте на руло по посока на гръдната кост, след което извийте гърдите на корона, така че рулото да остане отвътре, а ребрата – отвън, като накрая скрепите двата края с клечки за зъби и овържете ребрата здраво с канап.
Завийте в алуминиево фолио всяко ребро поотделно, а после покрийте с него и целия къс месо, поставете короната в тава и я печете 60 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Готовата корона от пълнени агнешки ребра освободете от фолиото, клечките и канапа и я поднесете гореща с гарнитура по ваш вкус. Например с печени картофи на фурна.