Ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Ребърца»Крехки агнешки ребра с ориз

Крехки агнешки ребра с ориз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8602k16k1k
Крехки агнешки ребра с ориз
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
27/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
180 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • агнешки ребра - 700 г (от малко агне)
  • печурки - 100 - 150 г
  • ориз - 300 г
  • лук - 1/2 глава /или 2 - 3 стръка пресен/
  • праз - 1 стрък
  • бира - 300 мл
  • джоджен - около 2 с.л. сушен
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • олио - около 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. В купа смесете сол, джоджен и черен пипер. Натрийте агнешките ребърца с тях и оставете в хладилник за 60 мин. да ги поемат. След това залейте с бирата и оставете за още 2-3 часа.

2. Загрейте фурната на 160. Вземете намазнена тава за печене и сипете в нея месото с получения сос. Имайте предвид, че трябва да поберете и ориза в тази тава.

Покрийте с фолио и печете за 120 мин. на слаб огън. Ако течността изври, долейте вода. На дъното на тава с печеното агнешко трябва да има един пръст сос, за да се получи крехко месо. Ще разберете, че е готово, ако месото започне само да пада от кокала.

3. Нарежете на дребно праза и лука и ги запържете в мазнина със сол, трябва да омекнат. Прибавете почистените и нарязани гъби към тях. След две минути сипете ориза и разбъркайте, докато стане прозрачен.

Овкусете с джоджен, черен пипери и сол. Прехвърлете в тавата при крехките ребърца.

Отделилата се течност от печенето ще го овкусите много-апетитно. Долейте вода според вида ориз, който използвате.

В случай че вкусните ребърца на фурна вече са добили червеникав загар, ги обърнете. Печете за 25 мин. на 180-200 градуса без фолио. Трябва да се поеме течността.

4. Щом е готово, оставете за 5-10 мин., покривайки тавата. Поднесете крехките агнешки ребра с ориз топли.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: