Ezine.bg»Рецепти»Пица»Затворена пица»Затворена пица със заквасена сметана и 2 вида брашно

Затворена пица със заквасена сметана и 2 вида брашно

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Затворена пица със заквасена сметана и 2 вида брашно
Снимка: Йозлям Кадирова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Не си падаме по изненади, но няма как да устоим на тази невероятна затворена пица, която сякаш вика Ела, изяж ме"

Необходими продукти

  • масло - 50 г разтопено
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 180 мл
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • оризово брашно - 1 в.ч.
  • пшенично брашно - 1 в.ч. (или царевично)
  • За плънката
  • лютеница - 6 с.л.
  • суджук
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с 1 ч.л. захар и 1 с.л. затоплено прясно мляко. Оставете за 15 минути настрани.

Смесете двата вида брашно и солта, пресейте ги и ги сипете в удобен за месене съд или върху плота.

Направете кладенче по традиционния начин или прехвърлете всички останали съставки в миксера на купата (и най-накрая добавете брашното).

Полученото тесто трябва да е меко, нелепнещо и еластично. Оставете да удвои обема си, за около 30 минути е готов, ако е оставено на непроветриво и топло място.

Тъй като аз направих големи затворени пици - получих 6 такива, разделих тестото на 6 равни части.

Всяка от тях разточих на не прекалено тънка кора, намазах ги с лютеница (можете да намажете и с доматено пюре) и наредих предварително нарязан суджук), прегънах на две и краищата ги дооформих с помощта на вилица.

Оставих да си отпочинат за около 20 минути, след което ги изпекох на 160 градуса с включена вентилация до готовност.

Готовите и все още горещи пици намазах с малко кубче масло.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: