Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Плосък хляб»Турски плосък хляб без мая

Турски плосък хляб без мая

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Турски плосък хляб без мая
Снимка: Йозлям Кадирова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1
"Не казваме, че ще бухне, но обещаваме, че няма да спрете, докато не го изядете до последната трошичка"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 1/2 в.ч.
  • вода - 1/2 в.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1/2 к.ч.
  • сол - 1 к.л.
  • захар - 1 к.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • брашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете млякото, водата, олиото и солта. Хубавото при това тесто е, че млякото, водата и яйцето не е необходимо да са на стайна температура и се използват директно, без да има нужда от топлене.

Разделете яйцето на белтък и жълтък и добавете белтъка при течните съставки, а жълтъка отделете за намазване.

Добавете бакпулвера и брашното, докато получите меко тесто, което да не лепи по пръстите.

Оставете тестото да си отпочине за поне 30 минути (то променя обема си, но не е така осезаемо като с използване на мая).

Върху подходяща тава с хартия за печене поставете тестото и с ръце, с нежни действия тестото се разстила на кръг и с пръсти се оформя борд по края (2 см), след което се оформят и диагонални линии, така че да се оформи решетка.

Намазва се с жълтък, поръсва се със сусам и маково семе и се оставя отново за 20 минути.

Турският хляб се изпича на 180 градуса фурна с включена вентилация.

Хлябът се изпича доста бързо, така че внимавайте да не изгори (за около 20 минути турският плосък хляб е идеално изпечен).

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: