Начин на приготвяне
Смесете млякото, водата, олиото и солта. Хубавото при това тесто е, че млякото, водата и яйцето не е необходимо да са на стайна температура и се използват директно, без да има нужда от топлене.
Разделете яйцето на белтък и жълтък и добавете белтъка при течните съставки, а жълтъка отделете за намазване.
Добавете бакпулвера и брашното, докато получите меко тесто, което да не лепи по пръстите.
Оставете тестото да си отпочине за поне 30 минути (то променя обема си, но не е така осезаемо като с използване на мая).
Върху подходяща тава с хартия за печене поставете тестото и с ръце, с нежни действия тестото се разстила на кръг и с пръсти се оформя борд по края (2 см), след което се оформят и диагонални линии, така че да се оформи решетка.
Намазва се с жълтък, поръсва се със сусам и маково семе и се оставя отново за 20 минути.
Турският хляб се изпича на 180 градуса фурна с включена вентилация.
Хлябът се изпича доста бързо, така че внимавайте да не изгори (за около 20 минути турският плосък хляб е идеално изпечен).