Начин на приготвяне
Маята се разбърква в топло прясно мляко с лъжичка захар, разбърква се и оставяме да бухне.
Сипва се в купа, добавяме разтопено масло, олио, ванилия, щипка сол, кора от лимон и разбити с останалата захар яйца.
Смесват се всичките продукти и сипваме на части пресято брашно, като бъркаме с вилица.
Накрая сипваме и доизмесваме на плота средно меко тесто. Покрива се с фолио и оставяме да втаса на топло 40 минути.
Разделя се на 4 части и всяка се оформя на дълъг фитил 20 см, а после се връзва на възелче и нареждаме в тава 24 см, върху хартия за печене.
Оставяме за още 20-30 минути да втаса, намазва се с отделения жълтък, разбит с лъжица олио, и поръсваме кристална захар.
Печем в загрята фурна на 180 градуса на средно ниво до готовност, при мен за 30 минути, като накрая покриваме с фолио.
Сервира се, като поставяме в средата на козуначения венец първото боядисано яйце в червено, което се поставя пред иконата в дома.