Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Козуначен венец с мармалад

Козуначен венец с мармалад

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Козуначен венец с мармалад
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
6 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр. и 1 белтък
  • захар - 6 с.л.
  • мас - 1 с.л. разтопена
  • олио - 60 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • портокалова кора
  • суха мая - 1 пакет
  • брашно - 600 г
  • мармалад - 4 с.л. от калъп
  • кафява захар - 1 с.л. за поръсване
  • жълтъци - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото мляко се разбърква маята с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбърква се, оставяме да шупне.

В купа сипваме разбити яйца и белтък с останалата захар, добавя се половината от смесените мазнини, кора от портокал, ванилия, маята и на части прибавеното брашно се замесва меко тесто, да не лепне. Сипва се на плота, поръсен с брашно, намазваме ръцете с мазнината и месим и разтягаме, докато я поеме.

Намазва се с олио и оставяме за 1 час да втаса. Готовото тесто се премесва и разточва на голям правоъгълник 46 на 30 см. Намазва се с разреден с малко вода на гъста каша мармалада. Отгоре се поръсва с начукани орехи и завиваме на руло.

Върху хартия за печене се оформя венец и срязваме на 4 части, после всяка част - на още 2, и така да станат 16 части. Разрезите не се правят до края, а да остане 1 см към средата. Взема се едно кръгче и обръщаме наляво, другото на дясно и така се оформя венецът. Прехвърля се с хартията в тава тенджера 28 см и оставяме на топло още 1 час.

Намазва се козуначеният венец с разбит жълтък с 1 с.л. олио и лъжица прясно мляко, поръсваме кафява захар. Печем в загрята фурна 160°C на второ ниво от долу нагоре, на дъното има канче с вода. Печем козуначения венец с мармалад, докато добие златист цвят и покриваме с алуминиево фолио да изгори за 45-50 минути, проба с дървено шишче.

Изважда се на решетка и покриваме с кърпа.

Светли Великденски празници на всички!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: