Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Козуначен венец със стафиди

Козуначен венец със стафиди

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Козуначен венец със стафиди3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр. (1 белтък отделяме)
  • захар - 150 г
  • мазнина - 150 г (смес от масло и олио)
  • прясно мляко - 150 мл
  • ванилова захар - 1 бр.
  • лимони - 1 бр. кората
  • сол - малка щипка
  • брашно - около 700 г
  • плънка
  • стафиди - 100 г
  • ром - за накисване на стафидите
  • за намазване
  • белтъци - 1 бр. (от яйцата отделен)
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • за поръсване
  • мак
  • сусам
  • захар - равни количества кристална
  • яйца - 1 бр. боядисано в червено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете измитите и прецедени стафиди с ром, колкото да ги покрие.

Пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Разтопете маслото и добавете олиото, оставете да се поохлади.

Смесете прясното мляко с маята и 1 с.л. от захарта, оставете на топло да се надигне. Разбийте яйцата (без 1 белтък) със останалата захар, ваниловата захар и лимоновата настъргана на ситно ренде кора, прибавете ги към брашното, заедно с половината мазнина и шупналата мая.

Замесете месо тесто, като добавяте на няколко пъти останалата мазнина. Покрийте тестото и поставете на топло да удвои обема си.

Разделете (без да премесвате) тестото на 3 топки, разтеглете с ръце топчетата на дълга и правоъгълна лента, поръсете по дължината и с прецедените стафиди и навийте на руло.

Сплетете получените фитили сплетете на плитка. Поставете плитката в тава, покрита с хартия за печене в кръг, около стените, така че в средата да има празно местенце (дупка).

Оставете така получения козуначен венец за около 40 минути на топло. Намажете с разбитите белтък и прясно мляко, поръсете с предварително смесените равни количества сусам, мак и кристална захар, навлажнени с няколко капки вода и разбъркани добре.

В средата на козунака поставете боядисаното яйце, поставете тавата във фурната и включете на 150 градуса само на долен реотан. След 15 минути включете и горен реотан, печете до суха клечка и златисто кафяв цвят.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: