Начин на приготвяне
Смесете измитите и прецедени стафиди с ром, колкото да ги покрие.
Пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Разтопете маслото и добавете олиото, оставете да се поохлади.
Смесете прясното мляко с маята и 1 с.л. от захарта, оставете на топло да се надигне. Разбийте яйцата (без 1 белтък) със останалата захар, ваниловата захар и лимоновата настъргана на ситно ренде кора, прибавете ги към брашното, заедно с половината мазнина и шупналата мая.
Замесете месо тесто, като добавяте на няколко пъти останалата мазнина. Покрийте тестото и поставете на топло да удвои обема си.
Разделете (без да премесвате) тестото на 3 топки, разтеглете с ръце топчетата на дълга и правоъгълна лента, поръсете по дължината и с прецедените стафиди и навийте на руло.
Сплетете получените фитили сплетете на плитка. Поставете плитката в тава, покрита с хартия за печене в кръг, около стените, така че в средата да има празно местенце (дупка).
Оставете така получения козуначен венец за около 40 минути на топло. Намажете с разбитите белтък и прясно мляко, поръсете с предварително смесените равни количества сусам, мак и кристална захар, навлажнени с няколко капки вода и разбъркани добре.
В средата на козунака поставете боядисаното яйце, поставете тавата във фурната и включете на 150 градуса само на долен реотан. След 15 минути включете и горен реотан, печете до суха клечка и златисто кафяв цвят.