Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Шарени курабийки със стафиди и уиски

Шарени курабийки със стафиди и уиски

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Шарени курабийки със стафиди и уиски
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Любимите аромати може да откриете в тази лесна рецепта за курабийки"

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 180 г
  • мас - 30 г разтопена
  • олио - 50 мл
  • кисело мляко - 100 г
  • амонячна сода - 1 пакет
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • брашно - 600 г
  • ванилия
  • белтъци - за намазване
  • кафява захар - 1 с.л. за поръсване
  • захарни пръчици - 1 пакет
  • стафиди - 2 с.л.
  • уиски - 50 г за стафидите 50
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата със захарта и ванилията. Може с миксер или като мен с телена бъркалка. В киселото мляко се сипват двата вида сода, разбърква се да шупне и сипваме в яйцата.

Добавя се смесената мазнина, кора от лимон. Стафидите се накисват в уискито и след като омекнат, се добавят в тестото, заедно с 1 с.л. от течността. С брашното, добавено на части, се замесва меко тесто.

Фурната се загрява на 170 градуса. Върху тефлоново килимче се нареждат двата вида курабии.Тестото се разделя на две - една по-голяма и по-малка топка. Голямата се оформя на дебел фитил, нарязва се на филии.

С пръсти се оформя кръгла сладка и нареждаме на килимчето. От малкото тесто се режат отново филии и оформяме на по-тънки фитили, дълги една педя. Единият край се усуква върху другия и нареждаме в тавата.

Намазват се с разбит белтък, поръсваме кафява захар и цветни захарни пръчици и мятаме да печем на средна скара. Първите 10 минути с вентилатор, после още 10 минути без него. Чудесни за празник и гости! Шарен и вкусен Великден!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИОЛЕТА МАТЕВА
ВИОЛЕТА МАТЕВА
Най вкусните които съм месила някога ,пръхкави и ароматни :)))
27.04.2019 15:20