Начин на приготвяне
В купа се разбиват яйцата със захарта и ванилията. Може с миксер или като мен с телена бъркалка. В киселото мляко се сипват двата вида сода, разбърква се да шупне и сипваме в яйцата.
Добавя се смесената мазнина, кора от лимон. Стафидите се накисват в уискито и след като омекнат, се добавят в тестото, заедно с 1 с.л. от течността. С брашното, добавено на части, се замесва меко тесто.
Фурната се загрява на 170 градуса. Върху тефлоново килимче се нареждат двата вида курабии.Тестото се разделя на две - една по-голяма и по-малка топка. Голямата се оформя на дебел фитил, нарязва се на филии.
С пръсти се оформя кръгла сладка и нареждаме на килимчето. От малкото тесто се режат отново филии и оформяме на по-тънки фитили, дълги една педя. Единият край се усуква върху другия и нареждаме в тавата.
Намазват се с разбит белтък, поръсваме кафява захар и цветни захарни пръчици и мятаме да печем на средна скара. Първите 10 минути с вентилатор, после още 10 минути без него. Чудесни за празник и гости! Шарен и вкусен Великден!
Коментари