Начин на приготвяне
Картофите се обелват и се сваряват в малко количество подсолена вода, отцеждат се и се смачкват с вилица, докато са топли.
Смесват се с половината масло, 1 яйце, 1 – 2 супени лъжици мляко и 1 супена лъжица брашно.
Пиперките се изпичат, обелват се, почистват се от семето и се нарязват на парчета, след което заедно със ситно нарязания лук се задушават в растителното масло, докато останат на мазнината.
Прибавят се доматеното пюре, 1 яйце, сиренето, 2 супени лъжици галета, магданозът, черен пипер, лютивата пиперка, и сол на вкус.
Картофената смес се разстила на кора върху навлажнена кърпа и се наръсва с галета. Върху нея се разстила плънката с пиперките.
Оформя се руло, което се слага в намазана с мазнина и наръсена с галета кексова форма, залива се с яйцето, разбито с млякото, малко брашно и сол и се наръсва с останалата галета и парченца от кравето масло.
Приготвеното картофено руло се пече в умерена фурна 20 – 25 мин. След като изстине до стайна температура, се нарязва на по–дебели филии с остър, навлажнен с топла вода нож. По желание може да се наръси с настъргано сварено яйце.
Поднася се със сос по избор и варен ориз.