Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Великденски курабии с лимец и канела

Великденски курабии с лимец и канела

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Великденски курабии с лимец и канела
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
20
"Ако гостите деликатно се правят, че не забелязват козуната, то е защото искат да хапнат повече Великденски курабии с лимец и канела"

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 в.ч.
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • кисело мляко - 100 г
  • канела - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 /2 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • ванилия - 1
  • лимонова кора - 1 с.л.
  • брашно от лимец - 1 в.ч.
  • брашно - 3 ч.ч. бяло
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • захар - за поръсване
  • стафиди - за очи
  • захарни пръчици - за яйцата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се чукват яйцата заедно със захарта и с телена бъркалка се разбиват за кратко. Добавят се олио, а в киселото мляко се разбиват двата вида сода и бакпулвер да шупне.

Сипва се в купата и прибавяме кора от лимон, ванилия и канела. Прибавя се брашно от лимец и на части от бялото брашно, като се разбърква с вилица на топка тесто. Сипва се на поръсен плот с брашно и замесваме меко тесто (да не лепне).

Точи се кора и с форми се изрязват зайчета, яйца, пиленца и каквото си искате. Нареждат се в тава върху хартия за печене. Разбива се жълтъкът с прясно мляко и 1 с.л. олио, с четка се намазват курабийките.

Поръсват се с кристална захар и цветни пръчици, а за очи на пиленцето и зайчето ползвам нарязани парченца от сушени боровинки. Печем в загрята фурна на 180 градуса до златисто, за около 15-18 минути са готови, но зависи от дебелината им. Много са вкусни! Весел и шарен Великден!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: