Козунак с локум и орехи

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
427
1k
895
276
5
Козунак с локум и орехи
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 6
19/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне50 мин.
Сготви40 мин.
Общо90 мин.
Порции2
"За Великден са задължителни, но вкусен Козунак с локум и орехи може да похпвате по всяко време на годината, от нас да го знаете"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топла вода се натрошава маята с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставя се да бухне. Пресява се брашното в тава и оформяме кладенче в средата. Сипват се маята, топло прясно мляко, ванилия, кора от лимон, половината от смесените мазнини и разбити предварително яйца и захар с миксер.

С вилица се загребва по малко от брашното и бъркаме, докато стане топка тесто за козунак. Сипва се поръсена с брашно маса.

Ръцете се топват в останалата мазнина и се разтяга, събира се на топка, удря се 5-6 пъти в масата и отново всичко се повтаря, докато свърши мазнината и се получи меко, леко лепнещо тесто. Оставя се на топло във фурната, покрито с фолио за 1 час и 30 минути.

Втасалото тесто се разделя на две части за два козунака. Всяка част се разделя на три и с ръце се оформят плоски фитили. Нареждат се парчета локум и стафиди. Оформят се рула, усукват се и сплитаме козунак.

Поставя се във форма върху хартия за печене и отново втасва на топло 30 минути. Намазва се приготвения плетен козунак с разбит белтък, отгоре забождаме локум, орехи и поръсваме захар. Печем в загрята фурна на 170 градуса без вентилатор, като на дъното се поставя съд с вода.

Когато се види, че е добил приятен загар, се покрива, за да не прегори. Печем около 45-50 минути. Вкусен, ароматен и с много конци. Светли Великденски празници!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: