Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Кето козунак с лимец, без мая и захар

Кето козунак с лимец, без мая и захар

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Кето козунак с лимец, без мая и захар
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Дак, напълно възможно е козунакът ви и без захар и мая да стане ужасно вкусен у пухкав"

Необходими продукти

  • яйца - 2 цели
  • белтъци - 2 бр.
  • мед - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 пакет
  • лимонова кора
  • ванилия
  • какао - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • орехи - 4 с.л. смлени на брашно
  • лимецово брашно - 8 с.л.
  • ленено брашно - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване
  • червени боровинки - 10 бр. сушени
  • глазура
  • масло - 1 с.л.
  • шоколад - 40 г млечен, разтопен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата с мед, кисело мляко, олио. Добавят се ванилия, какао, настъргана лимонова кора, смлени орехи и лимецово брашно и ленено брашно.

Разбърква се добре, да се получи като кексова смес, накрая се прибавя и бакпулверът. При което няма как да се меси тесто, тестото е като гъста каша.

То се сипва в тавичка върху хартия за печене с размери 25х11 см. Поръсваме със сусам и сухи червени боровинки.

Печем козунака в загрята фурна на 180 градуса около 25 минути, изключваме и оставяме още 5 минути на леко отворена врата.

Изважда се. Когато изстине, се поръсва с охладена глазура от разтопено масло и шоколад. Много е вкусен този сладкиш и с аромат на козунак. Вкусен и здравословен Великден!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: