Начин на приготвяне
Залейте стафидите с вряла вода за 5 минути, прецедете и подсушете с кухненска хартия. Нарежете шоколада с нож на малки и тънки ивици. Настържете кората на портокала на ситно ренде. Смесете пресятото брашно с бакпулвера и разбъркайте.
В купа разбийте яйцата със захарта и ванилената захар на пухкав крем. Олиото, млякото и брашното добавете на три пъти при непрекъснато бъркане, последователно. Накрая прибавете нарязания шоколад, подсушените стафиди и настърганата кора на портокала, разбъркайте.
Сипете сместа в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Поставете формата в предварително нагрята на 170 градуса фурна и печете за около 50-55 минути, като за готовността му проверите с дървена клечка, тя трябва да е суха.
Поръсете готовия кексов козунак с пудра захар или с ваша любима глазура.