Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кексов козунак без мая

Кексов козунак без мая

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Кексов козунак без мая
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
12
"И без мая ще бухне, опитайте да видите какъв разкошен кексов козунак без мая сме ви приготвили"

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 200 г
  • ванилена захар - 1 бр.
  • прясно мляко - 170 г
  • олио - 100 мл
  • портокали - 1 бр. кората
  • черен шоколад - 50 г Своге с лешници
  • стафиди - 100 г
  • бакпулвер - 15 г
  • брашно - 350 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Залейте стафидите с вряла вода за 5 минути, прецедете и подсушете с кухненска хартия. Нарежете шоколада с нож на малки и тънки ивици. Настържете кората на портокала на ситно ренде. Смесете пресятото брашно с бакпулвера и разбъркайте.

В купа разбийте яйцата със захарта и ванилената захар на пухкав крем. Олиото, млякото и брашното добавете на три пъти при непрекъснато бъркане, последователно. Накрая прибавете нарязания шоколад, подсушените стафиди и настърганата кора на портокала, разбъркайте.

Сипете сместа в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Поставете формата в предварително нагрята на 170 градуса фурна и печете за около 50-55 минути, като за готовността му проверите с дървена клечка, тя трябва да е суха.

Поръсете готовия кексов козунак с пудра захар или с ваша любима глазура.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: