Начин на приготвяне
Пригответе плънката, докато картофите се варят. Смелете зелето и шунката в блендер. Загрейте гриса на слаб котлон, като бъркате непрекъснато, за да не загори. Щом се зачерви, доливайте на тънка струя толкова кипяща подсолена вода, че да се получи гладка каша. Охладете грисовата каша и я разбъркайте със смелените зеле и шунка, като овкусите с черен пипер.
Обелете сварените картофи и ги пасирайте е блендер. Добавете яйцето, брашното и бъркайте, докато се получи меко тесто, което не лепне.
Разстелете картофеното тесто на пласт с дебелина 0.5 см и с помощта на чаша изрежете кръгчета. В центъра на всяко кръгче сложете от плънката и прищипете краищата на тестото.
Налейте в съда за готвене на пара 1 ч.ч. вода, намажете кошницата с мазнина, подредете в нея картофените варенки и ги варете около 20-25 минути. По желание поднесете готовите картофени варенки със сметана.