Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани Сладкиши»Сочен сладкиш с домашен крем

Сочен сладкиш с домашен крем

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
2941k4k9102
Сочен сладкиш с домашен крем
Снимка: Мария Симова
2 / 5
28/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
16
"Кафето е по-приятно, когато го консумирате в компанията на парче Сочен сладкиш с домашен крем"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 0. 5 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • брашно - 1.5 ч.ч.
  • грис - 4 с.л.
  • карамелен сироп
  • захар - 0.5 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • за крема
  • жълтъци - 3 бр.
  • захар - 14 с.л.
  • лимони - 1 бр. кората
  • ванилена захар - 1 бр.
  • нишесте - 10 с.л.
  • прясно мляко - 1 литър
  • масло - 70 г
  • крокан - за поръсване, с орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прибавете предварително смесените пресято брашно, гриса и бакпулвера, разбъркайте с шпатула, с въртеливи движения в една посока, до еднородна смес.

В тава, намазана с меко масло и поръсена с брашно, сипете сместа равномерно и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете до суха клечка.

За карамеления сироп в метален съд добавете захарта и разтопете до златисто-кафяв карамел, внимателно добавете водата и варите до пълното разтваряне на карамела.

Охладения блат надупчете с дървено шишче на повечко места, след като се поохлади карамеления сироп, залейте блата равномерно.

Заемете се с домашния крем, докато блата се охлажда. В купа прибавете жълтъците, захарта, ванилената захар, настърганата на ситно ренде лимонова кора и нишестето. Бъркайте, като добавяте част от студеното мляко на тънка струя, до рядка еднородна смес.

Останалото мляко налейте в тенджера с дебело дъно и я поставете на умерен огън. Прибавете яйчената смес и бъркайте, докато се сгъсти, накрая добавете нарязаното на кубчета масло, бъркайте докато маслото се разтопи и усвои напълно от крема.

Охладения блат залейте с горещия крем и оставете да се охлади, поръсете с предварително приготвения крокан с орехи. Невероятно вкусен, сочен сладкиш с домашен крем!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#147035
Потребител#147035
Към кое да ги прибавим? - Така започва рецептата.
10.10.2019 11:49
1