Начин на приготвяне
Прибавете предварително смесените пресято брашно, гриса и бакпулвера, разбъркайте с шпатула, с въртеливи движения в една посока, до еднородна смес.
В тава, намазана с меко масло и поръсена с брашно, сипете сместа равномерно и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете до суха клечка.
За карамеления сироп в метален съд добавете захарта и разтопете до златисто-кафяв карамел, внимателно добавете водата и варите до пълното разтваряне на карамела.
Охладения блат надупчете с дървено шишче на повечко места, след като се поохлади карамеления сироп, залейте блата равномерно.
Заемете се с домашния крем, докато блата се охлажда. В купа прибавете жълтъците, захарта, ванилената захар, настърганата на ситно ренде лимонова кора и нишестето. Бъркайте, като добавяте част от студеното мляко на тънка струя, до рядка еднородна смес.
Останалото мляко налейте в тенджера с дебело дъно и я поставете на умерен огън. Прибавете яйчената смес и бъркайте, докато се сгъсти, накрая добавете нарязаното на кубчета масло, бъркайте докато маслото се разтопи и усвои напълно от крема.
Охладения блат залейте с горещия крем и оставете да се охлади, поръсете с предварително приготвения крокан с орехи. Невероятно вкусен, сочен сладкиш с домашен крем!
Коментари