Ezine.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Трахана»Класическа рецепта за селска трахана

Класическа рецепта за селска трахана

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
802653k170
Класическа рецепта за селска трахана
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 6
20/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Задължително комбинирайте тази класическа рецепта за селска трахана с туршия. Грабвайте лъжиците и се нареждайте около софрата"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г фино + още 400 г за доомесване
  • царевично брашно - 100 г фино
  • пшеничен зародиш - 3 с.л.
  • мая - 30 г свежа
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 300 мл хладка
  • И още
  • лук - 1 глава, среден размер
  • хляб - сух
  • мазнина - 4 с.л. растителна
  • червен пипер - 1 к.л.
  • туршия - 1 к.ч. сок + зелени домати, пиперки или карфиол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В миналото траханата е била една от основните храни на българското население и е характерна за балканската кухня.

Нейния състав е различен и пъстър, като всички национални региони в България.

Освен главните съставки в тестото – брашно, мая и вода може да се прибавят зеленчуци, билки, подправки, пръжки или нахут.

Обработени и пасирани, те се смесват с тестото. Вкусовете са различни и е въпрос на съставки, вкус и въображение за приготвим тази ретро бабина рецепта.

За да приготвим тестото, използваме електрически уред за месене. (Оценявам какви здрави и силни ръце са имали бабите ни, за да приготвят толкова голямо количество изсушена трахана, за да стигне за зимата.)

Поставете в купата на електрическия миксер хладката вода, стритата свежа мая и захарта. Разбъркайте, за да се разтворят съставките и оставете да се активират.

Прибавяме брашното – пшеничното и царевичното, солта и триците. Включваме миксера и разбъркваме сместа, докато съставките се смесят равномерно.

По принцип това тесто трябва да е с много твърда текстура, затова месенето е дълго и изморително. Затова е добре да използвате миксер или да го измесите в хлебопекарна. Но, разбира се, измесването може да е случи и на ръка, ако това не е проблем за вас.

Вдигаме куката на миксера и оставяме тестото да втасва в купата, като го покриваме със стреч фолио. Оставяме го за 40 минути в топло помещение да си почине и удвои размера си.

Прехвърляме го върху добре набрашнен плот. За да ни е по-лесно, го разделяме на шест топки. Всяка от тях удряме в твърдата повърхност, за да освободим глутена. Омесваме много твърдо тесто, за това прибавяме брашно толкова, колкото ни удовлетвори текстурата.

Тестото се стърже на едро ренде върху набрашнена повърхност. След като приключим с едната топка, поставяме претритите тестени трохи в сито и ги пресяваме. Изсипваме ги равномерно върху памучна голяма кърпа. Така процедираме с всичкото тесто.

Траханата съхне на чисто и проветриво място, като се разбърква всеки ден, за да се изсуши по-бързо. Баба я разстилаше на големи ленени месали на слънце и за 2-3 дни беше готова. Съхранява се в ушита памучна торбичка и се държи на прохладно и сухо място. Можете да я приберете и в книжни кесии.

В тенджера с кипяща подсолена вода сваряваме траханата в съотношение 1:2. Консистенцията трябва да е по-рядка, като знаем, че при изстиване се сгъстява още. След като се свари, я оставяме настрана. В касерола запържваме ситно нарязания на кубчета лук. Накрая добавяме мъничко червен пипер за цвят и нарязания на кубчета стар хляб.

Тази селска закуска се сервира в средата на масата. Изсипва се в голяма тава, като в средата се изсипват запържените лучени крутони.

Задължително се комбинира със селска туршия, като с част от сока ѝ овкусяваме траханата. Всеки грабва лъжица и се нарежда около софрата. Да ви е сладко!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: