Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Пълнени кюфтета с доматен сос в лаваш

Пълнени кюфтета с доматен сос в лаваш

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
822693k
Пълнени кюфтета с доматен сос в лаваш
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Кой казва, че перфектните кюфтета не съществуват - ето ги - сочни и с ароматна плънка"

Необходими продукти

  • кайма - 550 г телешка
  • кашкавал - 60 г
  • кимион - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • бахар - 1 к.л.
  • чили - 1 к.л., пушен лют пипер
  • лайм - 1/2 бр., кората на цитруса
  • канела - 1 щ.
  • сол - на вкус
  • чесън - 2 скилидки
  • зелен лук - 3 - 4 перца
  • зехтин - 1 с.л.
  • масло - 1 с.л. за пържене
  • зехтин - 1 с.л., за пържене
  • За соса
  • домати - 3 бр.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • зелен лук - 4 стръка, бялата част
  • кафява захар - 1/2 к.л.
  • чубрица - 1 к.л.
  • И още
  • лаваш - 2 питки
  • зелена салата
  • лайм - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа поставяме каймата за кюфтета и я оставяме на стайна температура, за да се отпусне. В отделен съд пасираме чесъна и го смесваме с ароматните подправки - кимион, черен и лют червен пипер, бахар и щипка канела, за да подчертаем ориенталския вкус. Овкусяваме със сол на вкус и прибавяме нарязаните на ситно стръкчета от зелен лук и настърганата кора от лайм. Разбъркваме добре съставките с лъжица качествен зехтин.

Смесваме ги към каймата и омесваме добре сместа до хомогенност. Покриваме съда със стреч фолио и оставяме каймата в хладилник, за да се овкуси. Добре е да престои за едно денонощие.

След като каймата се е отпуснала, я разделяме на шест топчета с еднаква големина. В тях поставяме по парченце от кашкавала. Оформяме кюфтета, на които придаваме продълговата форма като суджук.

В дълбок тиган с нагорещена мазнина запечатваме за кратко суджук кюфтетата от двете страни. Така те остават сочни от вътре. Изваждаме ги с помощта на щипка в чиния.

В същия тиган задушаваме нарязания зелен лук. Прибавяме настърганите домати и размитото в малко вода доматено пюре. Овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица.

След като сосът се редуцира и остане на мазнина, прибавяме кюфтетата в него. Обливаме ги добре със соса, като топлинната им обработка трае около 4-5 минути.

Затопляме в сух тиган лаваш и го сгъваме на три, като оформим джоб. Поставяме на дъното лист салата. Върху нея подреждаме по три суджук кюфтета в сос от домати.

Гарнираме със зелена салата, резенчета от лайм и поръсваме със зелен лук за свежест.

Адаптирано от турската кухня на Маскут, с малко промени

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: