Начин на приготвяне
В купа поставяме каймата за кюфтета и я оставяме на стайна температура, за да се отпусне. В отделен съд пасираме чесъна и го смесваме с ароматните подправки - кимион, черен и лют червен пипер, бахар и щипка канела, за да подчертаем ориенталския вкус. Овкусяваме със сол на вкус и прибавяме нарязаните на ситно стръкчета от зелен лук и настърганата кора от лайм. Разбъркваме добре съставките с лъжица качествен зехтин.
Смесваме ги към каймата и омесваме добре сместа до хомогенност. Покриваме съда със стреч фолио и оставяме каймата в хладилник, за да се овкуси. Добре е да престои за едно денонощие.
След като каймата се е отпуснала, я разделяме на шест топчета с еднаква големина. В тях поставяме по парченце от кашкавала. Оформяме кюфтета, на които придаваме продълговата форма като суджук.
В дълбок тиган с нагорещена мазнина запечатваме за кратко суджук кюфтетата от двете страни. Така те остават сочни от вътре. Изваждаме ги с помощта на щипка в чиния.
В същия тиган задушаваме нарязания зелен лук. Прибавяме настърганите домати и размитото в малко вода доматено пюре. Овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица.
След като сосът се редуцира и остане на мазнина, прибавяме кюфтетата в него. Обливаме ги добре със соса, като топлинната им обработка трае около 4-5 минути.
Затопляме в сух тиган лаваш и го сгъваме на три, като оформим джоб. Поставяме на дъното лист салата. Върху нея подреждаме по три суджук кюфтета в сос от домати.
Гарнираме със зелена салата, резенчета от лайм и поръсваме със зелен лук за свежест.
Адаптирано от турската кухня на Маскут, с малко промени