Пълнени кюфтета с доматен сос в лаваш

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
860
259
1166
1
18/03/2019
"Кой казва, че перфектните кюфтета не съществуват - ето ги - сочни и с ароматна плънка"
Приготвяне10 мин.
Готвене20 мин.
Общо30 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо405
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа поставяме каймата за кюфтета и я оставяме на стайна температура, за да се отпусне. В отделен съд пасираме чесъна и го смесваме с ароматните подправки - кимион, черен и лют червен пипер, бахар и щипка канела, за да подчертаем ориенталския вкус. Овкусяваме със сол на вкус и прибавяме нарязаните на ситно стръкчета от зелен лук и настърганата кора от лайм. Разбъркваме добре съставките с лъжица качествен зехтин.

Смесваме ги към каймата и омесваме добре сместа до хомогенност. Покриваме съда със стреч фолио и оставяме каймата в хладилник, за да се овкуси. Добре е да престои за едно денонощие.

След като каймата се е отпуснала, я разделяме на шест топчета с еднаква големина. В тях поставяме по парченце от кашкавала. Оформяме кюфтета, на които придаваме продълговата форма като суджук.

В дълбок тиган с нагорещена мазнина запечатваме за кратко суджук кюфтетата от двете страни. Така те остават сочни от вътре. Изваждаме ги с помощта на щипка в чиния.

В същия тиган задушаваме нарязания зелен лук. Прибавяме настърганите домати и размитото в малко вода доматено пюре. Овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица.

След като сосът се редуцира и остане на мазнина, прибавяме кюфтетата в него. Обливаме ги добре със соса, като топлинната им обработка трае около 4-5 минути.

Затопляме в сух тиган лаваш и го сгъваме на три, като оформим джоб. Поставяме на дъното лист салата. Върху нея подреждаме по три суджук кюфтета в сос от домати.

Гарнираме със зелена салата, резенчета от лайм и поръсваме със зелен лук за свежест.

Адаптирано от турската кухня на Маскут, с малко промени

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар