Бърз ръжен хляб

Maria KostoffMaria Kostoff
Новак
304
44
22
12/04/2013
"Бърз ръжен хляб за заети домакини"
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 853
  • Преглеждания за месеца711
  • Преглеждания за седмицата8
  • Коментари1 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • брашно - 300 г ръжено
  • брашно - 200 г пълнозърнесто
  • вода - 250 мл хладка
  • мая - 1 пакетче суха или 1/2 кубче прясна
  • зехтин - 2 с. л.
  • сол - 1 с. л.
  • мед - 1 с. л.
  • семена - за отгоре, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете вида брашно, добавете солта и сухата мая. разбъркайте хубаво и добавете меда и зехтина. Доливайте постепенно хладката вода и бъркайте. Замесете постепенно сравнително твърдо тесто, което не бива да лепне.

Премесете тестото върху набрашнен плот за около 10 минути. Оставете го да втаса за около 2 часа. След това остава само да оформите тестото в желаната от вас форма за хляб и да го сложите в тава с хартия за печене. Важното е тестото да не допира стените на тавата, за да има достатъчно място да бухне.

Оставете го да почине за половин час. Намажете го с малко зехтин и поръсете по желание с вид семена или овесени ядки.

Сложете ръжения хляб да се изпече в умерено загряна на 170 градуса. Печенето отнема около 1 час, но наблюдавайте кога ще стане готов, като проверите с клечка за зъби.

Готовия ръжен хляб поръсете с малко водичка и го покрийте с кърпа.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ани
Ани
07.10.2014 08:36
По вкусен хляб няма
1
0