Начин на приготвяне
Обелете и нарежете картофите на едри кубчета и ги сварете до готовност.
Изцедете ги в гевгир, след което ги намачкайте на картофено пюре.
В купа активирайте маята със захарта, 1 ч.л. брашно, няколко лъжички прясно мляко.
Пресейте брашното, чукнете яйцето (по желание си отделете жълтък за намазване, но не е задължителен), добавете солта, останалото количество затоплено прясно мляко, активиралата се мая, картофеното пюре, олиото и омесете до получаване на меко и слабо лепнещо тесто.
Не се притеснявайте за картофеното пюре - колкото повече картофено пюре добавяте, толкова по-пухкав и мек хляб ще имате на финала, разбира се, не прекалявайте.
Оставете тестото за хляба да удвои, дори утрои обема си - това се случва в рамките на 40 минути.
След това омесете нежно още веднъж, за да запазите пухкавостта с 2 с.л. олио и малко брашно. Преместете във форма и оставете за 20 минути.
Изпечете на 180 градуса за около 35 минути или до готовност на вашия картофен хляб.