Начин на приготвяне
Във вряща подсолена вода, в която е добавена супена лъжица олио, се варят спагетите до готовност. Сварените спагети се прехвърлят в гевгир и измита под течаща студена вода, за да се охладят и се оставят да се изцеждат.
Патладжанът се измива, обелва и нарязва на кубчета. Посолява се хубаво и се изчаква 15-20 минути и с ръце се изцежда от отделилия се горчив сок. Лукът и едната скилидка чесън се нарязват на ситно, прехвърлят в дълбок тиган с олио и се запържват за няколко минути.
Към тях се добавя каймата и при непрекъснато бъркане се пържи, докато стане на трохи.
Добавя се настъргания на едро ренде морков. След няколко минути се добавя и патладжана и накрая - обелените и нарязани на ситни кубчета домати.
Сосът се готви още десетина минути, като се бърка периодично, след това се намалява котлона на по-ниска температура, добавя се сол, черен пипер, кимион, наситнените листа босилек, нарязаната на ситно останала скилидка чесън и приготвения сос за спагети се оставя да къкри, докато остане на мазнина.
Спагетите се поднасят в леко затоплени чинии, като всяка порция се залива с 1-2 черпака от соса. Гарнира се с листенца пресен босилек..
Добър апетит!