Погача с плънка

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Погача с плънка
Снимка: Йозлям Кадирова
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1 пакетче суха или 1/2 кубче жива
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • За плънката
  • свинско месо - 200 г
  • чушки - 1 бр. червена
  • чушки - 1 бр. зелена
  • лук - 1 глава
  • маково семе - за поръсване
  • кренвирши - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесете тесто от дадените продукти, като те трябва да са на стайна температура, а прясното мляко затоплено.

Полученото тесто е меко и нелепнещо, което се оставя да удвои обема си (около 30 минути).

За плънката: нарежете месо на малки кубчета, както и чушките, а лука нарежете ситно.

Запържете всички продукти до готовност в сгорещено олио.

Разделете тестото на 2 части. Разточете и с помощта на чиния (с диаметър около 18 см) нарежете 2 кръга от двете части.

Поставете единия кръг върху тава с хартия за печене. Поръсете я цялата с кренвирш, минат през ренде. По средата поставете запърженото и вече изстинало месо.

Поставете другия кръг и натиснете, за да се оформи средата.

Около изпъкналата част се режат ленти с ширина 3 см и ги завъртете на една страна, за да се вижда и плънката.

Оставете да втаса.

Намажете готовото тесто за питка с жълтък, поръсете с мак издутата част и изпечете на 180 градуса до готовност.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: