Начин на приготвяне
Наливаме олио (2-3 с.л.) в тенджерка и малко топла вода (1 к.ч.). Слагаме нарязан на ситно праз (1 ч.ч.) и задушаваме, докато омекне . През това време белим, измиваме и нарязваме на малки кубчета картофите (2-3 бр. големи).
Когато празът омекне и остане на мазнина, слагаме при него нарязаните картофи, ръсваме черен пипер на вкус и червен пипер (1 к.л.). Разбъркваме и наливаме топла вода (3 ч.ч.).
Когато заври, прибавяме измит ориз (3-4 с.л. зависи с каква гъстота харесваме супата). Ръсваме сушена чубрица, сушен босилек и варим доматената супа до увиране на картофите и ориза.Тогава прибавяме белени домати от консерва (1 ч.ч.), които сме понамачкали.
При необходимост доливаме още топла вода в супата, слагаме захар (1 ч.л.) и дафинов лист. Варим супата още 1-2 минути. Опитваме за сол и посоляваме на вкус. Изключваме котлона и оставяме супата да къкри, докато се охлади котлонът. Изваждаме дафиновия лист от готовата супа.
Може да сервираме доматената супа както топла, така и охладена.