Начин на приготвяне
Почистеният и нарязан на дребно праз се посолява и се стрива с ръце, след което се задушава в дълбок тиган в половината растително масло.
Обелените и настъргани на ренде картофи се сваряват в млякото с добавка на щипка сол, след което се смачкват с вилица.
Смесват се със задушения праз, прибавят се 2 супени лъжици галета, 1 яйце, сиренето, черен пипер, магданоз и сол.
Сместа се омесва и от нея се правят кюфтета, които се овалват в брашното, панират се в разбитото яйце и в галетата и се изпържват в много гореща мазнина до златисто оцветяване.
Зеленчуковите кюфтета се поднасят с кисело мляко, подлучено с чесън или с лютеница, смесена със суров праз, посолен и стрит леко с ръце.