Начин на приготвяне
Патладжаните се обелват и откъм дръжката им се отрязва капаче. Подрязват се от срещуположната страна, за да стоят устойчиво, издълбават се, посоляват се отвътре и отвън и се слагат върху отвора, за да се отцежда горчивият сок.
Ситно нарязаните лук, моркови, керевиз, домати и издълбаната част от патладжаните се задушават в 3 супени лъжици от растителното масло и щипка сол около 15 мин. Прибавят се настърганите на ренде картофи и чесънът.
Сместа се залива с гореща вода, колкото да се покрие, и се вари на тих огън, докато остане на мазнината.
Поръсва се с нарязан магданоз сол на вкус и се оттегля от огъня.
Патладжаните се изпържват леко в горещо растително масло, охлаждат се и се пълнят леко в зеленчуковата плънка, без да се натъпкват.
Нареждат се приготвените пълнени патладжани прави в тава, като по между им се слага остатъкът от плънката, заливат се с останалото растително масло и разбитото в малко гореща вода доматено пюре и се пекат до омекване.
Заливат се с разбитите в млякото с щипка сол яйца и отново се пекат до зачервяване на заливката.