Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Печени зеленчуци»Печени патладжани и тиквички на фурна

Печени патладжани и тиквички на фурна

Печени патладжани и тиквички на фурна1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Може да е жега лятото да се пече, но няма как да устоите на печени патладжани и тиквички на фурна"

Необходими продукти

  • патладжани - 3 бр.
  • масло - ½ ч.ч.
  • тиквички - 2 бр.
  • пиперки - 5 - 6 бр.
  • домати - 5 - 6 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - ½ глава
  • брашно - 1 с.л.
  • вино - 1 ч.ч.
  • черен пипер - няколко зърна
  • червен пипер - ½ лъжичка
  • сол
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се обелват, нарязват се на филии, посоляват се и след 30 мин. се отцеждат от горчивия сок. Изпържват се в силно загрятото растително масло до полуготовност. Тиквичките се нарязват на филии и се изпържват леко. Изпичаме чушките, обелваме ги. Почистват се от семето и се нарязват, а доматите се настъргват на ренде.

В малка тавичка се нареждат последователно патладжани, пиперки и тиквички, а между редовете се слагат нарязаните лук, чесън и магданоз, черният пипер и настърганите домати.

Ястието се залива с останалите домати, смесени с мазнината от пърженето и посолени на вкус. Пече се в умерена фурна 25 – 30 мин., като се долива отстрани виното.

Брашното се размива в студена вода и се изсипва равномерно върху печените зеленчуци, което се наръсва с червения пипер и се пече още десетина минути.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: