Постни локумки с мая

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148575563
Постни локумки с мая
Снимка: Илияна Димова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Постни, но пък вкусни локумки - любимите от детството ни"

Необходими продукти

  • вода - 300 мл
  • захар - 3 с.л. кристална
  • мая - 2 ч.л. суха
  • сол - 1 щипка
  • олио - 5 с.л.
  • оцет - 1 к.л.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • брашно - 500 - 600 г бяло
  • локум - цветен за пълнеж
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Леко затопляме водата и към нея прибавяме кристална захар (3 с.л.), суха мая (2 ч.л.), сол (1 щипка), ванилия (2 бр. пакетчета), оцет (1 к.л.) и олио или маргарин (5 с.л.).

Разбъркваме хомогенно и постепенно с разбъркване, сипваме бяло брашно и замесваме меко, нелепнещо тесто, което оформяме на топка. Намазваме тестото с олио и завиваме с фолио за свежо съхранение.

Оставяме тестото да втаса хубаво и когато е готово, правим малки топчета. В средата на всяко слагаме малко локум и подреждаме локумки в тава, върху намазана с олио хартия за печене, на разстояние една от друга. Може да оформим, локумките като пурички.

Оставяме локумките да втасат и печем в нагрята предварително на 180 градуса фурна до готовност. Готовите локумки, още горещи, намазваме с четка с вода и завиваме с кърпа да омекнат. Поръсваме обилно с пудра захар.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: