Начин на приготвяне
Ситно нарязаните корени за супа и лук се слагат в растителното масло и се задушават с щипка сол. Като поомекнат, се добавят доматите и нарязаните на кубчета, обелени и почистени от семето ябълки. По–късно се прибавя виното и сместа още 5 мин.
Оризът се запържва в кравето масло до прозрачност (3–4 мин). Наръсва се със сол и черен пипер. Едната половина от ориза се разстила на дъното на намазана с мазнина малка тавичка.
Върху нея се слага зеленчуковата смес, изравнява се и се покрива с останалия ориз. Мусаката се залива с 2 ½ чаени чаши гореща вода и се слага в загрятата фурна за 30 мин.
Наръсва се с магданоз и се залива с яйцата, разбити с млякото и щипка сол. Ястието се пече още десетина минути.
Поднася се със салата според сезона или с туршия.
Разновидност: Към зеленчуковата смес преди доматите може да се прибавят 5 – 6 гъби. Изпечената вегетарианска мусака може да се наръси с настърган кашкавал.