Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Яхния от леща с праз

Яхния от леща с праз

Яхния от леща с праз2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Яхния от леща с праз - полезна, вкусна, лесна за приготвяне"

Необходими продукти

  • леща - 2 ч.ч.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • масло - 4 - 5 с.л. растително
  • праз - 1 - 2 стръка
  • брашно - 2 с.л.
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • чубрица
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистената леща се залива с 4 чаени чаши студена вода и половината растително масло и се вари около 20 мин.

В останалата мазнина се задушава ситно нарязаният и леко посолен праз. Като омекне, се прибавят брашното, червеният пипер, доматеното пюре, чесънът и бульонът от лещата.

Сипва се лещата и яхнията се вари при тихо кипене 2 – 3 минути, оттегля се от огъня и се наръсва с чубрица.

До поднасянето готовата яхния от леща се държи захлупена с капак.

Като гарнитура се поднася туршия от зелени домати.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: