Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш Вулкан със стевия за диабетици

Сладкиш Вулкан със стевия за диабетици

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Сладкиш Вулкан със стевия за диабетици
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Хапвайте си спокойно, дори да страдате от диабет - този сладкиш за чудо и приказ е със стевия и всеки може да му са наслади"

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр.
  • стевия - 3 ч.л.
  • олио - 4 с.л.
  • прясно мляко - 150 мл
  • ванилия - 1 прахче
  • типово брашно - 300 г
  • бакпулвер - 10 г
  • канела - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • крем
  • прясно мляко - 400 мл
  • лимонова кора
  • стевия - 2 - 3 с.л. на вкус
  • царевично нишесте - 50 г
  • масло - 50 г
  • вода - 50 мл за нишестето
  • бял шоколад - за диабетици, разтопен
  • орехи - 1 с.л. настъргани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата с ванилията и стевията. Най-лесно става с миксер. Добавя се прясно мляко, олио, канела и накрая се пресява брашното с бакпулвера. Разбърква се кексова смес и сипваме върху хартия за печене в тава 24 см.

Приготвя се кремът, като се загрява прясно мляко с кора от лимон и стевия. Царевично нишесте се разбърква с вода на кашичка. Изважда се кората от лимона, сипва се в горещо мляко и бъркаме с тел да сгъсти. Сваля се и добавяме маслото да се разтопи.

Охлажда се добре и с лъжица се сипва в средата на кексовата смес. Печем сладкиша с крем в загрята фурна 180°C до суха клечка около 30 минути.

Изваждаме и охлаждаме сладкиша в чиния.

На водна баня се разтопява диетичен шоколад, леко се охлажда и сипваме в хартиена фунийка. С отрязано връхче се декорира сладкиша, поръсваме с настъргани орехови ядки и охладен се сервира.

Вкусен и здравословен сладкиш за диабетици.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: