Начин на приготвяне
В дълбок съд смесваме яйцето и захарта, като разбиваме с телена или силиконова бъркалка. Добавяме меда, содата, прясното мляко и разтопеното и охладено масло.
Поставяме на умерено силен огън като разбъркваме периодично, докато сместа се загрее. Самата смес увеличава обема си и затова непрекъснато разбъркваме, докато сместа придобие приятен карамелен цвят.
Когато е готов сваляме от огъня и оставяме настрана.
Пресяваме брашното и правим кладенче в което изсипваме сместа от тенджерата. Разбъркваме с дървена лъжица, като тази смес прехвърляме върху плот поръсен с брашно и месим отново до готовност.
Разделяме на 6 части и оформяме тънки блатове.
В тави, застлана с хартия за печене, поставяме блатовете и печем за кратко. Пекат се много бързо, затова внимавайте да не ги изгорите.
Приготвяме си крема по следния начин. Заквасената сметана смесваме със захарта и лимоновата кора. За да си оформим блатовете ползваме ринга от формата за торта. Налагаме върху всеки блат и излишното изрязваме с остър нож.
След като всичко ни е готово започваме да си сглобяваме тортата. На дъното на тортена форма с подвижни стени слагаме един от блатовете.
Покриваме с 5 пълни супени лъжици от крема и разстиламе равномерно. Върху крема наръсваме орехите и сладкото.
Следващия блат поставяме върху тях и процедурата се повтаря докато свършат продуктите. Последният блат се намазва с крем и поръсваме обилно с останалите орехи. Отгоре, в средата на тортата поставяме от целите череши.
Прибираме ореховата торта в хладилник за една нощ.