Празнична орехова торта

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Празнична орехова торта
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Обичаме, когато отворим хладилника и от рафта ни маха закачливо пухкава орехова торта"

Необходими продукти

  • яйца - 1 бр.
  • захар - 10 с.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • мед - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - 2 ч.л.
  • масло - 50 г разтопено и охладено
  • брашно - 400 г
  • за крема
  • заквасена сметана - 2 кофички и половина, или 1 кг
  • пудра захар - 10 с.л
  • лимонова кора - 1/2 с.л
  • за декорация
  • сладко от череши
  • орехи - 200 г смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд смесваме яйцето и захарта, като разбиваме с телена или силиконова бъркалка. Добавяме меда, содата, прясното мляко и разтопеното и охладено масло.

Поставяме на умерено силен огън като разбъркваме периодично, докато сместа се загрее. Самата смес увеличава обема си и затова непрекъснато разбъркваме, докато сместа придобие приятен карамелен цвят.

Когато е готов сваляме от огъня и оставяме настрана.

Пресяваме брашното и правим кладенче в което изсипваме сместа от тенджерата. Разбъркваме с дървена лъжица, като тази смес прехвърляме върху плот поръсен с брашно и месим отново до готовност.

Разделяме на 6 части и оформяме тънки блатове.

В тави, застлана с хартия за печене, поставяме блатовете и печем за кратко. Пекат се много бързо, затова внимавайте да не ги изгорите.

Приготвяме си крема по следния начин. Заквасената сметана смесваме със захарта и лимоновата кора. За да си оформим блатовете ползваме ринга от формата за торта. Налагаме върху всеки блат и излишното изрязваме с остър нож.

След като всичко ни е готово започваме да си сглобяваме тортата. На дъното на тортена форма с подвижни стени слагаме един от блатовете.

Покриваме с 5 пълни супени лъжици от крема и разстиламе равномерно. Върху крема наръсваме орехите и сладкото.

Следващия блат поставяме върху тях и процедурата се повтаря докато свършат продуктите. Последният блат се намазва с крем и поръсваме обилно с останалите орехи. Отгоре, в средата на тортата поставяме от целите череши.

Прибираме ореховата торта в хладилник за една нощ.

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: