Точена баница с извара и мед

03/01/2019
Приготвяне90 мин.
Готвене60 мин.
Общо150 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо124
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 250 г
  • оцет - ½ ч.л.
  • вода - 3 - 4 с.л. топла
  • масло - 125 г
  • масло - 9 с.л.
  • сол
  • За плънката
  • извара - 400 г
  • яйца - 2 бр.
  • мед - 2 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • лимонова кора - от ½ лимон
  • сол
  • яйца - 1 бр. за намазване на баницата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От посочените продукти замесваме тесто за баница, оформяме го на топка и го оставяме 15 минути да почива.

Разделяме го на 9 части, които разточваме на тънки кори и ги оставяме леко да поизсъхнат.

Смесваме изварата с разбитите яйца, меда, захарта, сол и лимоновата кора. Нареждаме корите в тава, като мажем всяка с масло и сипваме върху нея плънката. С последната кора завиваме цялата баница и мажем с разбито яйце.

Изпичаме баницата в сгорещена фурна. Когато се изпече, я напръскваме с вода, покриваме със салфетка и оставяме да омекне. Вкусна точена баница от гръцката кухня!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар