ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Коледен портокалов венец

Коледен портокалов венец

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5445
Коледен портокалов венец
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
26/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"Разбираме, че Коледа вече е дошла, щом видим портокаловия коледен венец на масата - време е за празнуване"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • вода - 100 мл за маята
  • прясно мляко - 100 мл
  • захар - 100 г
  • канела - 1 с.л.
  • портокалова кора - 1 с.л.
  • портокалов сок - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр. и 1 жълтък
  • брашно - 600 г
  • плънка
  • захар - 100 г
  • масло - 3 с.л.
  • канела - 1 с.л.
  • боровинки - 1 шепа
  • захарни снежники
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладка вода с лъжица захар и оставяме да шупне. Прибавя се в брашното и с останалите продукти се замесва средно меко тесто. Завива се с кърпа и оставяме на топло да втаса 40 минути.

В купа смесваме захар и канела, маслото да е на стайна температура меко. Разточва се правоъгълна кора от втасалото тесто, намазва се с меко масло и поръсваме с захар и канела.

Навива се на руло, което се срязва на две по дължина и двете части се сплитат. Краищата се свързват и оформяме сладък венец.

Отгоре се набождат червени боровинки, лешници или стафиди. Намазва се с отделения разбит жълтък и печем в умерена фурна 180 С до готовност. Изважда се върху решетка, да се охлади.

Поръсваме с пудра захар, но може и без нея. Сложете червена панделка на Коледния венец и сервирайте на масата. Весели празници!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: