Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Яхния от пресен грах

Яхния от пресен грах

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Толкова малко е нужно на човек, за да хапне хубаво. В никакъв случай не пренебрегвайте тази яхнийка с грах"

Необходими продукти

  • грах - 700 - 800 г пресен
  • масло - 4 с.л. растително
  • лук - 1 връзка
  • червен пипер - ч.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • краве масло - 1 бучка
  • копър
  • магданоз
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Грах, залят с гореща подсолена с 1 щипка сол вода (колкото да се покрие), се сварява на тих огън.

В растителното масло се задушава ситно нарязаният лук, след което се прибавят брашното, червеният пипер, доматеното пюре и свареният грах с водата си.

Яхнията се кипва и се вари десетина минути.

Отстранява се от огъня, пуска се маслото в него и се наръсва с нарязан магданоз и копър. Поднася се с ¼ лимон към всяка порция и препечена филия бял хляб.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: