Начин на приготвяне
Накисваме боба от вечерта в студена вода и оставяме на студено. Приготвените свински ребра измиваме добре и заливаме с вода (приблизително 2 л.). Слагаме да се варят, като по време на варенето, обираме образувалата се пяна.
Варим приблизително 20 минути. В отделна тенджера, слагаме боба (отцеден от водата в която е престоял вечерта и хубаво измит). Наливаме чиста вода при боба и слагаме да варим. Като поври няколко минути и водата се оцвети, отливаме и наливаме бульона, в който сме варили ребрата (прецеден през цедка).
Прибавяме и ребрата към боба. Слагаме нарязан лук (1 бр.), почистени и нарязани моркови (2 бр.) и червени чушки (3 бр.). Ръсваме черен пипер, чубрица, джоджен и наливаме олио.
Когато ребрата се сварят добре, изваждаме и почистваме месото от костите. Слагаме почистеното месо в чорбата и проверяваме дали и бобът е сварен. Щом и той е уврял, посоляваме на вкус. Ако е необходимо, доливаме вода и варим още няколко минути. Сервираме чорбата с оцет - винен или ябълков.
Невероятна боб чорба - опитайте!