Начин на приготвяне
Обелените и нарязани бадемови ядки се смилат заедно с 2 с.л. захар. Млякото се кипва с 1/2 ч.ч. захар. Добавят се смлените бадеми и есенцията, сместа се сваля от огъня, разбърква се и се оставя да престои 1 час.
След това се прецежда, като бадемите се изстискват добре. Ароматизираното мляко се загрява отново на огъня и към него се добавя желатинът, предварително накиснат в малко студена вода, за да набъбне.
Сместа се сваля от огъня и се разбърква, докато желатинът се разтопи напълно, след което се охлажда. Сметаната се разрива и внимателно се прибавя към овкусеното мляко.
Кремът се изсипва във форма, изплакната със студена вода, и се оставя в хладилника да стегне. Наровете се обелват и няколко зърна се оставят за украса.
Останалите се смилат и се прецеждат. Полученият сок от нар се налива в малка тенджерка и се вари около 20 минути с останалата захар.
Преди да се поднесе, желираният десерт се обръща в чиния, полива се с охладения сироп от нар и се украсява със зърна от нар.