Начин на приготвяне
Отрязват се капачетата на доматите и се издълбава вътрешността им, която се претрива през сито. Издълбаните домати се посоляват и се обръщат да се отцедят.
Във всеки домат се поставя по 1 парченце от маслото, а върху него – нарязан на малки кубчета или настърган кашкавал.
Пълнените домати се нареждат в намазана тавичка и се пекат 10 мин. Тавичката се изважда и във всеки домат се счупва по 1 яйце, което се наръсва с щипка сол и червен пипер(пожелание и чубрица).
Тавичката се слага отново във фурната и ястието се пече, докато се стегне яйцето. От останалото масло и брашното се приготвя светла запръжка, която се разрежда със студеното мляко и сока от претритите домати.
Сосът се посолява и се кипва. Печените домати се разпределят в чиниите за поднасяне и в основата им се сипва горещият сос.
Наръсват се със ситно нарязан магданоз и се поднасят със салата от печени чушки и краставици или зелена салата с маслини.