Начин на приготвяне
Почистената от външните листа зелка се издълбава с остър нож така, че в средата да остане празнина, а околовръст листата да са 2 – 3 см.
Вътрешността, почистена от кочана, се нарязва на дребно. В част от растителното масло се задушават ситно нарязаните лук, моркови, пиперка и керевиз до омекване.
Добавя се нарязаната вътрешност от зелката и се задушава няколко минути. Слагат се оризът, 4 -5 от доматите, обелени нарязани на ситно, червеният и черният пипер, сол и магданоз.
Зелката се пълни с приготвената плънка, завързва се през средата с лента чиста марля и се слага да ври, като се залива с доматен сок, изстискан от останалите домати, и с растително масло.
През време на варенето се добавя 3 – 4 супени лъжици гореща вода. Готовата зелка се освобождава от марлята, разрязва се на четири и всяка порция се залива със запържена в кравето масло галета, разредена с прясното мляко.