Начин на приготвяне
Дребно нарязаните моркови, кервиз и лук се сваряват в малко количество подсолена вода, към която се прибавя черният пипер, дафиновият лист и 1 супена лъжица растително масло.
Отделно се сварява в посолена вода карфиол нарязан на цветчета.
Поотделно сварените зеленчуци се смесват и заедно със ситно нарязаните домати се изсипват в тавичка.
Прибавя се размитото в студена вода брашно и се поръсва останалата мазнина.
Отгоре се нареждат филийки от обеления и почистен от семето лимон и се наръсва обилно ситно нарязан магданоз.
Плакията се пече 30 мин. в умерена фурна.
По желание след изваждането му от фурната се наръсва със стрит в сол оцет чесън.
Плакия от карфиол се поднася, след като се охлади, върху зелена салата.